Шлунково-кишковий тракт

Ваніль


Місця зростання і історія

Ваніль відноситься до ліанах багаторічним з родини орхідних. У перекладі з латинської – стручок – vainilla. У світі налічується приблизно сто видів рослини. Це єдиний вид орхідей, який приносить плоди.

ванільні паличкиВаніль почали вирощувати в Центральній Америці ще до прибуття Колумба. Місцеві жителі вживали ваніль в їжу як пряність. Наприклад, її додавали в шоколад. Ваніль була настільки цінна і затребувана, що ацтекам доводилося платити данину ваніллю.
Європейці дізналися про цю прянощі, коли побували в Америці на початку 16 століття. Америка, Мексика, острова Карибського басейну, Центральна Африка, Мадагаскар, Індія і Шрі-Ланка, Південно-Східної Азії, Китай – це ті країни, де тепер поширена ваніль.

Перше знайомство з ваніллю у європейців сталося в Америці на початку XVI ст. Ваніль поширилася в екваторіальному поясі Південної Америки, по всій центральній Америці, Мексиці, в Центральній Африці, островах Карибського басейну, Мадагаскарі, Південно-Східної Азії і Китаї, в Південній Індії і Шрі-Ланці.

На сьогоднішній день культивується три види ванілі для отримання прянощі. Всі вони походять від ванілі, виявленої в Центральній Америці і на території Мексики.

Це такі види:

  • ваніль запашна (Vanillaplanifolia)
  • ваніль Andrews (ваніль вищого сорту). Культивуванням цієї ванілі займається Центральна Америка, Карибські острови, Мадагаскар, Індонезія. Листя відрізняються своїм світло-зеленим відтінком. Квіти жовті, досить великі (до 12 см в діаметрі). В результаті штучного запилення з’являються стручки, які і є плодами. Саме з них виходить пряність. Цей вид відрізняється тим, що квіти мають дуже інтенсивний і приємний аромат.
  • ваніль Антильських (VanillapomponaSchiede). Її також використовують для отримання прянощі, але вона не володіє вищими якостями. Її можна зустріти в державах Центральної Амерікі.Самий сприятливий клімат для ванілі – це вологий тропічний.

застосування

ваніль: квітка і палички


Кулінарія є найбільш широкою сферою застосування ванілі. Її найчастіше використовують для приготування печива, тістечок, кремів для тортів, цукерок, мусів, суфле.
Ваніль застосовується для ароматизації страв і напоїв, зокрема лікарів. Для вживання ванілі в кондитерських виробах, стручок прянощі розрізають, його зерна і м’якоть заважають з цукровою пудрою або цукром.

Також ваніль використовується в медицині.


До її лікувальним властивостям можна віднести наступні:

  • усунення безсоння
  • поліпшення травлення
  • нормалізація кислотності
  • нейтралізація дії алкоголю
  • нормалізація рівня цукру в крові,
  • підвищення працездатності
  • знеболювання передменструального синдрому
  • поліпшення самопочуття

ванільне масло

квітка ваніліНародна медицина широко використовує масло ванілі. Ваніль незамінна при лікуванні нервових зривів. Сьогодні ваніль використовують для кращого травлення, позбавлення від газів і кишкових кольок. Багато цілителі кажуть, що з її допомогою лікується недокрів’я.
Ефірні масла ванілі виділяють найтонший аромат, який вважається ефективним афродизіаком. Більшість компонентів, які містить олія ванілі, активізують сексуальну активність, що сприяє роботі всіх фізіологічних процесів.

У косметології одна з головних ролей відведена ванілі, тому що всі корисні компоненти є відмінним засобом для догляду за шкірою. Ефірне ванільне масло незамінне для сухої і роздратованою шкіри, схильної до лущення.

Дослідження показали, що при систематичному використанні масла ванілі шкіра оздоровлюється і зволожується. Також відбувається відбілювання шкіри і сповільнюються процеси її старіння.

Масло ванілі використовується в боротьбі проти комарів. Запах ванілі для цих комах неприйнятний, тому комарі не зможуть створити дискомфорт в теплі літні вечори.

Аромат ванілі широко застосовують в ароматерапії. Доведено, що запах ванілі підвищує апетит. А рибалки стверджують, що рибу приваблює шоколад з маслом ванілі.

Запах ванілі знімає втому, агресію, роздратованість. У будинку він створює атмосферу спокою і затишку.

Лікування і догляд за волоссям

ваніль-паразит на дереві

Ще з давніх часів жінки використовують масло ванілі для догляду за волоссям. У сучасній косметології ваніль входить до складу гелів, мусів, кондиціонерів. Компоненти, що входять до нього, додають волоссю шовковистість і гладкість.

Також існує думка, що масло ванілі здатне відновити пошкоджену структуру волосся. Цьому сприяють маски з масла ванілі.

Масло ванілі проти целюліту


В епоху фаст-фуду і малорухливого способу життя, ефірні засоби стали популярні в боротьбі із зайвими кілограмами. Масло ванілі містить компонент, вживаючи який відбувається швидке насичення організму, що, в принципі, виключає переїдання.
Масло ванілі відмінно поєднується з корицею, імбиром і маслом іланг-іланг.